Zoeken in deze blog

vrijdag 1 juni 2007

Microsoft Business Productivity Infrastructure Optimization Model Overview



Ehhh, wat? .… juist ja, BPIO; het concept voor optimalisatie van de bedrijfsproductiviteit door infrastructuur aanpassingen. In het kader tot het komen tot een People_Ready bedrijf, levert microsoft het BPIO-model. BPIO komt via een drietal oplossingen. De kern van de Microsoft Business Productivity Infrastructure wordt gevormd door drie belangrijke toepassingen:


Unified Communications and Collaboration (UC&C). De samenwerking van mensen wordt vereenvoudigd door wijdverbreide berichtenuitwisseling, werkruimten, gesproken communicatie, expresberichten en vergaderfuncties.


Enterprise Content Management (ECM). Formulieren, documenten, gegevensbeheer, en beheer- en zoektechnologieën rond webinhoud stroomlijnen de aansturing van informatie-uitwisseling en -processen.


Business Intelligence (BI). Met technologieën voor rapportage, analyse, scorekaarten, dashboards, geavanceerde analysemethoden, ophalen, transformeren en laden (ETL), data mining en data warehousing wordt de onderneming inzichtelijker en krijgt de bedrijfsperformance nieuwe impulsen.

(https://www.microsoft.com/belux/nl/business/peopleready/bizinfra/campaign_overview.mspx)


Laat ik nu net in die laatste geïnteresseerd zijn. BI wordt ‘handig’ opgesplitst in drie subcategorien: Datawarehousing, Reporting & Analyses en Performance Management. Per subcategorie levert Microsoft een ‘groeiscenario’ voor elk onderdeel in vier delen (vier plateau’s);


Basic (type: biervilt-automatisering)


Standardized (type: goed begonnen, maar nog niet integraal)


Rationalized (type: alles al lekker centraal georiënteerd en afgestemd)


Dynamic (type: realtime, closed-loop, etc…)



Dit maakt een mooi framework om te bepalen waar je als organisatie staat. Tevens geeft het inzicht in de mogelijkheden welk pad je doorlopen moet om een stap verder te komen, of om alle onderdelen op gelijk volwassenheidsniveau te krijgen.


Ik stel me voor dat in een sessie van een dagdeel met een aantal key-players een goede basis voor een BI ontwikkelprogramma kan worden opgezet. Indien men helder kan ‘plotten’ waar de organisatie zich bevindt in een groeiscenario zijn vervolgstappen relatief eenvoudig te definiëren. Overigens biedt Microsoft hier nog wat workshop-tools voor, maar die zijn sterk Amerikaans georiënteerd (Angelsaksische model) en niet altijd goed toepasbaar bij Nederlandse ondernemingen.


Vervolgens kan in een plan van aanpak de architectuur worden uitgewerkt en kunnen de juiste BI tools worden geselecteerd. Dit is overigens nog een hele kluif aangezien Microsoft inmiddels wel heel veel producten op de markt heeft gebracht met BI functionaliteit (SQL Server 2005 SP2, Office 2007, MOSS2007, Excel Services, ProClarity, Business Scorecard Manager, etc.).


Alleen in Flightsimulator zit volgens mij geen BI functie!


1 opmerking:

Arno Tolmeijer zei

In Flight Simulator kun je ook je performance bekijken. Sterker nog, je kunt een certificaat halen als je een examen haalt...