Als je overtuigd bent dat BI een goede volgende stap is, maar je weet niet precies hoe en wat en waar te beginnen, dan is dat begrijpelijk. Er is geen twijfel – BI is ingewikkeld!
Het doel van BI is relatief recht toe, recht aan – gebruik data om de bedrijfsvoering te verbeteren. Het klink eenvoudig, maar slechts een beperkt aantal ondernemingen heeft daadwerkelijk haar BI volwassenheidsdoelstellingen gehaald.
Wat maakt een BI implementatie zo’n uitdaging?
Het technische deel van BI is al verbijstering. In deze 21e eeuw hebben we heel veel toolkeuzes, en moet besloten worden welke tool wat kan en moet worden ingezet. Het is bijna ontmoedigend!
Het goede nieuws is dat veel tools behoorlijk volwassen zijn en veel voorstanders en gebruikersgroepen hebben. Welk product je ook kiest, het kan worden aangepast naar jouw wensen, omgeving en groeit mee met de onderneming. Netwerkbandbreedte, server capaciteit en andere technische opstakels zijn van belang, maar vormen niet langer de kritieke succesfactor voor een succesvolle BI strategie.
The Key is Governance!
Het draait om BI Governance – definiëren en implementeren van een infrastructuur die de bedrijfsdoelstellingen behartigen. Deze infrastructuur omvat hardware, software, mensen en de strategie, die nodig is om de juiste informatie te achterhalen uit steeds groter wordende hoeveelheid gegevens.
Om het BI Governance proces te begrijpen, heeft u inzicht nodig in de ontwikkeling van Business Intelligence. Veel ondernemingen plaatsen Business Intelligence in een probleem/oplossing kader. Als zich een probleem voordoet wordt dit geanalyseerd, en wordt de oplossing nog te gezocht in een tool, data mart of data warehouse. Men schaft die zaken aan en voilà je hebt business intelligence. Helaas, zo werkt het niet.
Business Intelligence is niet een eenmalig project, het is eerder een bedrijfsfunctie, en een levenslange proces. Aangezien het bedrijf zich ontwikkelt en veranderd, veranderen ook de BI-eisen. Governance is cruciaal in de huidige uitdagingen rond afnemende IT-budgetten, en de toenemende vraag naar IT-capaciteit en -diensten.
Om ervoor te zorgen dat alle BI-initiatieven in elkaar blijven passen en voldoen aan dezelfde omschrijvingen en normen, is een BI Governance-kader of handvest essentieel.
De twee belangrijkste uitdagingen van BI/IT-afdelingen in 2010 zijn (opnieuw):
1. Efficiency
2. Afstemming met de business
Aangezien de meeste CIO’s worstelen om te voldoen aan beide doelstellingen raken Quality Assurance (QA) en Governance gemakkelijk naar de achtergrond. Formele governance processen worden steeds belangrijker in de poging alle vragen uit de business goed te prioriteren en categoriseren.
Governance wordt ook succesvol ingezet worden bij het in lijn brengen van de IT organisatie in relatie tot de strategische doelstellingen van de ondermening. Men stimuleert een discussie tussen de corporate stakeholders over de keuze voor projecten. Alleen de project die in potentie de hoogste bijdrage aan de onderneming opbrengen worden geselecteerd en uitgevoerd.
IT Governance and Business Intelligence
Terwijl het IT Governance-proces zeer goed werkt voor individuele projecten of initiatieven, zijn ze voor bepaalde programma's, zoals Business Intelligence, moeilijker inpasbaar, met name omdat BI dwars door de organisatie is toegepast. Om de integratie van BI in alle IT-programma’s in te passen is BI Governance nodig.
Het doel van BI Governance is het scheppen van een kader voor BI grondbeginselen en uitgangspunten, het besluitvormingsproces, en het beheer en toezicht rondom:
· Steeds veranderende behoeften van de BI-gebruikers;
· Selectie van BI-systemen, instrumenten;
· Voortgang van de business intelligence en datawarehouse-implementaties;
· Beheer BI acceptatie door gebruikers;
· Resolutie van problemen kwaliteit van de gegevens;
· Verhoging uitvoerende besef van de waarde van BI;
· BI roadmaps;
· Governance van BI-programma's en projecten;
BI Governance toetst prioriteiten van BI verzoeken langs verschillende criteria, zoals:
· Project ROI
· Organisatorisch Budget
· Interne deskundigheid
· Project Resource / Beschikbaarheid
· IT Infrastructure Capaciteit
· Enterprise Strategic Value
BI Governance inzichten
BI Governance wordt bekeken vanuit drie perspectieven:
1. Richtlijnen – voor het definiëren van architectuur, standaarden en best practices binnen BI;
2. Besluitvorming – een prioriteringsmechanisme dat projecten goedkeurt, afwijst op basis van specifieke criteria;
3. Rolverdeling – ten behoeve van het realiseren van een goede samenwerking en onderhandeling over verantwoordelijkheden tussen IT en de business.
Verantwoording van BI Governance
Er bestaat een beeld dat het implementeren van BI Governance vooral kostbaar en complex is zonder veel resultaat en meerwaarde. Toch ondersteunt BI Governance bij:
· het slaan van een brug tussen corporate strategie en de strategie implementatie. Ongeveer 70% van alle strategische doelen heeft een BI/IT component en vereist een BI/IT initiatief. BI Governance ondersteunt hierbij.
· Het documenteren van een projectplan, inzichtelijk maken van benodigde mensen en middelen, om vervolgens te bepalen wat de organisatie bereidheid is om te starten.
· Een goed BI-Governance proces leidt ook tot goed Change Management, Kwaliteitszorg (QA) en opleidingsbeleid waardoor de acceptatie door gebruikers wordt vergemakkelijkt. Dit bevordert het gebruikt van BI. Dit is een belangrijke stap bij het minimaliseren van weerstand tegen nieuwe technologieën bij gebruikers.
· Bij het stimuleren van samenwerking in besluiten rondom infrastructuur vanuit business en IT perspectief. Dit verhoogt de kans op de keuze voor het juiste product (tool) doordat voor beide partijen de wensen en eisen in kaart zijn gebracht en het product dus voor beide voldoet.
· BI Governance wordt algemeen gezien als een IT-functie. In theorie klopt dit, echter in werkelijkheid zit BI juist stevig tussen IT en de business in. Om die reden is BI Governance een grote katalysator in de afstemming tussen beide partijen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten