Zoeken in deze blog

maandag 2 juli 2007

Managers uren kwijt met verzamelen gegevens

In de automatiseringsgids van 29 juni 2007 zijn de resultaten van een onderzoek door Information Builders gepresenteerd. Conclusie: managers besteden per dag ruim 15% van hun tijd aan het zoeken naar informatie waarop zij besluiten kunnen nemen. Dat is een heleboel tijd en een heleboel geld, zo’n 7,5 miljoen per 1000 medewerkers per jaar. Ai, harde munt!

 

Waar zit nou die pijn? Een doorkijkje in dit onderzoek levert bovendien op dat men juist de wijze waarop informatie kan vinden niet gebruiksvriendelijk is. 43% van de managers geeft aan eenvoudiger toegang tot informatie te willen hebben en nog eens 47% van de managers geeft aan eenvoudigere functies voor het opvragen van informatie te wensen. Niet geheel verrassend werd al een relatie met Google gelegd.

 

De relatie is echter niet verder uitgewerkt. Toch zie ik hier zeker mogelijkheden, immers Google is gemeengoed geworden en net zo toegankelijk als zeg maar Outlook, die ook een goede kandidaat voor een BI-portal is. Waarom zien we dan nog zo weinig van dit soort initiatieven? Is niet 80% van alle rapportage, gewoon openen-printen-sluiten, dus standaardrapportage? Blijkbaar niet, want anders zouden we 80% van alle rapportages wel op ons Intranet plaatsen en via Google Enterprise de zaken snel kunnen vinden. En die Enterprise mini-oplossing is er al voor zo’n 2000,- euro!

 

Koplopers, zo stelt het onderzoek, zijn BelgiĆ« en Portugal met meer dan 40% gestructureerde Business Intelligence initiatieven. Nederland hobbelt er achteraan met zo’n 32%. Dat is vergeleken met het gemiddelde van 22% nog altijd ver boven het gemiddelde. De Zwitsers (was dat niet het land met de nauwkeurige horloges) dragen de rode lantaarn met slechts 7%. Dus wie pan-Europese BI projecten wilt uitvoeren, kan hoog in de Alpen starten.

 

Ik nodig alle managers uit om slechts eenmalig 15% van hun dag zich te verdiepen in de mogelijkheden die BI voor hun situatie kan bieden, want deze businesscase is rond!

Geen opmerkingen: