Zoeken in deze blog

vrijdag 23 september 2016

8 open deuren voor succesvolle Self-Service Analytics (SSA)

Self-service analytics (SSA) worden alsmaar populairder omdat het ook voor niet-technische gebruikers toegankelijk is. Analytics zijn niet langer voorbehouden aan data scientists en andere beperkte groepen binnen de onderneming. Tijd dus voor een (onvolledige) check-list met acht kritieke componenten om een SSA-strategie succesvol te implementeren.

1.  Focus op gebruiksgemak
Zorg voor eenvoudigheid en een toegankelijke manier om de data en inzichten aan te bieden aan gebruikers. Gebruik een intuïtieve interface (bijvoorbeeld een data discovery app) die gebruikers helpt meer met data te doen en hen in staat stelt om zelf analyses te maken. Dit stimuleert het gebruik van SSA in het dagelijkse werk, en uiteindelijk ook de return on investment.

2. Traploze schaalbaarheid
Maak gebruik van een schaalbare data-architectuur om toekomstige hardware- en onderhoudskosten te voorkomen wanneer SSA een vlucht gaat nemen en het gebruik toeneemt van enkele early-adaptors naar tientallen of zelfs honderden gebruikers. Cloud is hierin een te overwegen strategie.

3. Beveiliging zonder compromis.
Data integriteit behoud en beveiliging is altijd een forse uitdaging in BI en Analytics programma’s. Zeker wanneer de data ook buiten de onderneming wordt gedeeld aan bijvoorbeeld partners of klanten. Maak beveiliging een integraal onderdeel van de self-service strategie.

4. Gebruik Data Services en integratie
Stel IT in staat om data integraties en –services te gebruiken om het SSA landschap steeds verder uit te breiden. Denk hierbij aan de interne CRM, ERP, legacy systemen, maar ook cloud, mobiele applicaties en andere bronnen.

5. Benadruk het gebruiksgemak
Gebruikers willen niet zoeken en switchen tussen tools, maar één informatieportaal. Biedt dus een geïntegreerd SSA-platform met een breed scala aan mogelijkheden om aan alle behoeften en wensen van de eindgebruikers te voldoen.

6. Performance is key
Feitelijk is performance is een dissatisfier. Het kan nooit te snel, wel te langzaam. Gebruikers haken snel af wanneer de performance van het SSA-platform niet goed is. Ook bij grotere data volumes geven gebruikers maar weinig bewegingsruimte om aan hun verwachtingen te voldoen.

7. Biedt ruimte voor personalisatie
Geef gebruikers de grootst mogelijke vrijheid over wat ze zien en hoe ze het zien, omdat de informatie pas echt relevant is wanneer gebruikers hun informatie kunnen vormgeven aan hun eigen specifieke behoeften. Dit laat het dagelijks gebruik van BI toenemen en daarmee het succes van het SSA-initiatief.

8. Data Integriteit op orde
Misschien niet terecht op de achtste plaats, want de mate waarop op de data kan worden vertrouwd is in grote mate bepalend voor het succes. Net als performance is data integriteit een onderwerp dat ‘gewoon geregeld’ moet zijn. Dat is niet eenvoudig. Zorg ervoor dat het SSA-initiatief wordt ondersteund door een aanpak voor datakwaliteit. Zorg dat de data consistent, volledig en klopt wanneer het wordt gedeeld met een grote gebruikersgroep.

Bovenstaande acht onderwerpen geven een beknopt overzicht van de belangrijkste overwegingen om een SSA-initiatief te starten. Over elk van de onderwerpen kan een apart artikel worden geschreven en heeft de aandacht nodig die het vereist om SSA succesvol te implementeren. Vanzelfsprekend is de lijst niet uitputtend, maar het geeft het spectrum van SSA goed weer.




Geen opmerkingen: