Zoeken in deze blog

maandag 28 mei 2007

Ik heb een zusje: Joox


Joox is het illegale zusje van Joost
Joox is de ‘illegale’ variant van Joost. Op Joox kan je video’s vinden van de website Stage6. Joox ontsluit deze via een mooi overzichtje, gebruik maken van een speciale Divx-speler. De site heeft een breed aanbod van films, tv-series, documentaires en muziek-video’s en meer.

Microsoft BI - where do you want to go today?

Een samenvatting van de Microsoft BI Roadmap (2006 – 2008)…

Het grootste verschil tussen Microsoft en andere BI leveranciers is dat Microsoft niet alleen BI technologie langs een complete technologie lijn levert – SQL Server, Office, andere serverproducten – maar het gewoon via Excel. Microsoft berekende dat er ongeveer 500 miljoen licenties rondzwerven in de wereld, en dat het doel is een groot deel daarvan ook de BI functies te laten gebruiken.

 

Microsoft levert voor haar BI platform drie belangrijke componenten: SQL Server, Sharepoint Server 2007 en Microsoft Office (inclusief Excel 2007). De laatste aan het firmament is PerformancePoint Server 2007, dat eigenlijk de applicatielaag van het BI platform is. De nieuwe versie van SQL Server, code naam: Katmai, vormt het dataplatform in de totaalvisie van Microsoft.

 

De update zal medio 2008 verschijnen en vooral gericht zijn op grotere hoeveelheid data, uitgebreidere mogelijkheden voor dataleveringen via Microsoft Office. "Katmai will be optimized for highly predictable performance and will include policy-based management," aldus Raikes, president van de Microsoft Business Division. "Beyond rational database capabilities - users - will be able to store any type of data, including unstructured. It's a new data model that will enable - developers - to build richer applications faster."

 

En dan nog de overname van SoftArtisans

De aankoop van SoftArtisans dat Microsoft Office reporting levert zal een volgende stap zijn in de aanvulling de BI mogelijkheden. OfficeWriter (van SoftArtisans) genereert Excel spreadsheets en Word documenten op het web, in het formaat van de website en met dynamische content. Deze technologie zal eerst in Katmai worden toegepast en later in PerformancePoint Server.

 

"We have a very strong interoperability in terms of taking reporting services and exporting that to Word, or to Excel, but - SoftArtisans - gives you the capability to start in Word or start in Excel to access information, and author reports from there," zegt Chris Caren, general manager Office Business Applications van Microsoft.

 

PerformancePoint Server als antwoord op Corporate Performance Management (voor de Enterprise Markt)

Met de upgrades in Katmai richt Microsoft zich op de Enterprise markt (de Dynamics producten zijn meer voor de mid-market) en enterprise-level BI projecten. Office PerformancePoint Server 2007 is het hart van dit initiatief. Gebaseerd op de functionaliteit van ProClarity (12 maanden geleden overgenomen), richt men zich op de CFO’s en bijbehorende vragen als: Hoe goed doen we het? Waarom? En wat zouden we moeten doen? PerformancePoint Server, release najaar 2007, bevat dashboards, scorecards, analytics, performance, planning en consolidatie functies.

We zullen zien of Microsoft in de komende jaren een groter markaandeel in de BI dienstverlening zal verkrijgen. Ik ben er positief over deze producten, maar er zal nog een boel maatwerk ontwikkeld moeten worden om de producten effectief in te zetten. Vooralsnog levert Microsoft een door vol met nieuwe Lego steentjes waar nog bedrijfsoplossingen voor gemaakt moet worden.

 

woensdag 9 mei 2007

To excel with Excel

ex·cel  verb, -celled, -cel·ling.

–verb (used without object)

1. to surpass others or be superior in some respect or area; do extremely well: to excel in math.

–verb (used with object)

2. to surpass; be superior to; outdo: He excels all other poets of his day.

Bron: Dictionary.com Unabridged (v 1.1), Based on the Random House Unabridged Dictionary, Inc. 2006.

 

Sinds jaar en dag is het gebruik van Microsoft Excel vloeken in de kerk bij structurele informatievoorziening in organisaties (lees: BI). Niet zelden werd bij een nieuwe productpresentatie de ‘Export to Excel’-feature als noodzakelijk kwaad gepresenteerd. Excel was voor hobbyisten en niet voor de professional.

 

Wie kent niet de grote Excel goeroe in het bedrijf die los gaat op allerlei pivot-tables met verwijzingen naar andere rekenbladen en MS Access datasets en meer. Deze Excel bestanden worden dan door de organisatie gestuurd en iedereen wijzigt er iets in. En ja, als je op deze manier binnen een organisatie gaat rapporteren, weet niemand of de cijfers juist zijn.

 

Maar met de lancering van Office 2007 is Excel niet meer die spreadsheet applicatie zoals we die jaren hebben gezien. Excel is een rekenblad, geen database!

 

Een van de nieuwe services in office 2007 is Excel Services. Met Excel Services is het mogelijk om Excel sheets centraal op te slaan (in SQL Server). Het grote voordeel is dat het niet meer noodzakelijk is dat iedereen een eigen versie op zijn eigen computer heeft staan, tevens kunnen de Excel sheets op de server worden door gerekend en via het web en Excel (eventueel read only) bekeken worden. Als Excel gebruikt wordt in combinatie met SQL Server (Analysis Service), staat er geen data in Excel. Excel wordt alleen gebruikt als viewer op de data die is opgeslagen in SQL Server. Dit betekent dus geen lokale opslag van data en dat de data niet meer door iedereen gewijzigd kan worden. Kortom als Excel gebruikt wordt in combinatie met SQL server weet je zeker dat iedereen naar dezelfde (betrouwbaardere) data kijkt.

 

donderdag 3 mei 2007

Wie blijft SaaS de baas?

Vorige week heeft Business Objects haar ‘First-ever hosted reporting solution’ gepresenteerd. Ofwel software-as-a-service (SaaS), Crystal Reports On Demand (or crystalreports.com). Spoedig zullen meer BI vendors een oplossing bieden voor het SaaS concept. Echter, wat betekent dit voor de huidige BI markt? En is SaaS hetzelfde als ASP (want dat kennen we allemaal)? ASP bleek met name interessant voor een aantal doelgroepen zoals organisaties met weinig ICT-middelen (mensen) en ICT-budget. Geldt dit ook voor SaaS? Jazeker, bovendien kan een derde groep worden bediend en dat zijn organisaties met grote groepen BI gebruikers.

 

Het concept achter SaaS is om software (of beter: informatiediensten) via Internet aan te bieden. Elke medewerker kan erbij, inloggen en alle data is toegankelijk. Veel SaaS aanbiedingen verlopen nu via de open source kanalen en kunnen (met als voordeel dat iedereen al toegang heeft tot Internet) zeer goedkoop een oplossing aanbieden.

 

Quote: “International Data Corp. (IDC) lists SaaS growth and adoption as one of its big trends to watch in 2007. Gartner says SaaS is primed for enormous expansion: growing from just 5 percent of software revenues in 2005 to fully one-quarter of software revenues in 2011.”

 

Zomaar enkele aanvullende artikelen http://www.hostanalytics.com/news-business-intelligence.html en in de DM Review Extra editie van maart 2007 via http://www.dmreview.com/ee/assets/2007/03-07ee.pdf.

 

 

woensdag 2 mei 2007

BICC - spin in het web (Gartner BI Summit 2007)

Verruit de meeste aandacht van Gartner gedurende het congres in uitgegaan naar het Business Intelligence Competency Center (BICC). Eerlijk gezegd nogal vreemd? Immers, we weten al jaren dat BI geen ICT vraagstuk is, maar een businessvraagstuk. Helaas is de business niet in staat de ICT-onderdelen van een BI omgeving te realiseren, dus wordt IT betrokken. Hier ontstaat de klassieke situatie van touwtrekken, met aan de ene zijde de ongestructureerde businessmedewerkers met haar bedrijfsregels in Excel en hoge time-to-market eisen en aan de andere zijde de IT-afdeling met de juiste integratie en data delivery tools, maar met een andere, vaak conservatievere, houding.

 

Oplossing, zet die twee bij elkaar, met een financiële sponsor en laat hen als ambassadeurs optreden naar hun eigen afdelingen. In het figuur is duidelijk te zien dat iedere afdeling/rol binnen de organisatie andere belangen heeft. Een stevige manager op het BICC is daarmee niet wenselijk maar vereist. Drie vaardigheden zijn vereist binnen het BICC; kennis van business, kennis van IT concepten en kennis om goed te kunnen analyseren. De belangrijkste taken zijn: Definiëren van een BI visie, zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is en leveren! Sommige analisten van Gartner zijn van mening dat de daadwerkelijke ontwikkeling van DWH’s en rapportages buiten het BICC vallen en dat het BICC puur is opgericht als ‘steering commitee’ voor de ontwikkeling van richting en visie ten aanzien van het (management)informatiebeleid binnen een organisatie.

Overigens is aardig om te vermelden dat alle End-User Cases over BICC’s, zonder uitzondering, te kampen hebben met een probleem rondom funding. Het kost veel tijd en energie om voldoende middelen te krijgen omdat het rendement van een BI oplossing vaak moeilijk is aan te tonen. Niet zelden wordt slechts per project geld en middelen beschikbaar gesteld, zodat voor de vaste onderdelen binnen het BICC altijd onder druk staan. Enkele cijfers: Gemiddeld kost het beheer en onderhoud van gerealiseerd BI zo’n 60% van het jaarlijkse budget. ING Cards heeft een BICC met een budget van 10 miljoen euro per jaar. ST Microelectronics (een grote semiconductor company) actief in 36 landen en ruim 50.000 medewerkers heeft een BICC van meer dan 75 medewerkers.

 

Nog gratis tips: Start vandaag nog met de inrichting van een BICC. Zoek voor sponsoring bij een CxO (onderzoek wijst uit: 42,3% via CIO, 19,7% via CEO) en zorg dat er medewerkers vanuit de gehele organisatie deelnemen en vervang ze met enige regelmaat. Zorg voor ruimte voor reacties en antwoorden. Laat de organisatie ‘in gesprek’ zijn met het BICC om de aansluiting met de organisatie te behouden.

 

CPM is HOT! (Gartner BI Summit 2007)

CPM is hot! Very hot!

 

Uitgangspunt is dat een organisatie integraal aangestuurd dient te worden en dat hiervoor tools en processen voor nodig zijn. Gartner stelt dat CPM geen technische truc is, maar een integraal samenspel van bedrijfsprocessen en doelstellingen, de bijbehorende meetwaarden en methodieken in combinatie met het (bestaande) applicatielandschap. Dit samenspel heeft tot doel om de organisatie gerichter volgens een gekozen strategie te laten opereren, waardoor een effectievere uitkomst (lees: winst) kan worden behaald. Nogal een puist werk dus, zeg maar gerust; een holistische benadering.

 

Om wat orde in deze Boardroom Consultancy-achtige werkwijze te scheppen, heeft Gartner gelukkig ook een Framework ontwikkeld. Dit “Business Intelligence and Performance Management Framework” levert inzicht in de wijze hoe alle onderdelen met elkaar in relatie liggen. Vanuit mijn dienstverlening kan ik met dit framework een propositie opstellen waarmee organisaties aan het handje kunnen nemen om Performance Management in hun organisatie toe te passen.

 

Bovendien geldt dat Performance Management niet iets is dat alleen van toepassing is op het corporate niveau. Denk eens aan Sales of Employee Performance Management. Denk maar aan quota management, sales-incentives, compensation management, etc. of voor medewerkers de training in de juiste competenties. Corporate Performance Management is dus een onderdeel van een grotere paraplu: Performance Management. Ook kan dit branche georienteerd worden uitgelegd. Denk een aan een specifieke case voor Onderwijs Performance Mananagement bij ROC’s of Argi Performance Mananagement.

 

Tussen de doelstellingen en beleidslijnen van een organisatie (Governance) en de wijze waarmee resultaten worden gemeten (Business Intelligence), ligt Performance Management als tactisch middel om alle bedrijfsonderdelen te richten langs de bedrijfsstrategie. In onderstaande figuur is de terugkoppeling van operationele resultaten (vanuit BI) naar de doelstellingen weergeven.

 

Gartner plaatst toepassing van Performance Management midden in de strategische afweging van een organisatie. In relatie tot Risk Management, Corporate Governance en Business Intelligence als moderator is Performance Management een kritieke factor voor succesvol ondernemen.

 

Welke spelers zijn er op de markt te vinden? Dit is nogal een rommeltje aangezien er ‘pure players’ zijn die alleen CPM-suites op de markt brengen en grotere vendors, zoals SAP en Cognos die CPM-suites als integraal onderdeel aanbieden. Daarnaast zijn sommige vendors gespecialiseerd op de financiële kant terwijl anderen juist hoog scoren op integratie of presentatie mogelijkheden. Voorlopig zal er nog geen winner zijn, en zullen tot zeker 2010 veel overnames en consolidaties plaatsvinden. In het Magic Quadrant geeft Gartner een overzicht van de huidige situatie. De grote sterren aan het firmament hier zijn: Hyperion (? sinds ex-Gartner BI analist Frank Buytendijk is overgestapt) en Cognos (met de nieuwe architectuur). Nieuwe toetreders zoals Board en Outlooksoft heb ik in Londen gesproken en bieden mooie solutions, dus wie weet horen we daar nog meer van.

 

Grote ontbrekende in het Quadrant is Microsoft. Oja? Jazeker, en dan doel ik op Microsoft Performance Point Server. Gartner heeft hier ook iets over te zeggen “Once Office PerformancePoint Server 2007 is available, Microsoft will be able to compete more effectively at a product level with vendors such as Business Objects, Cognos and Hyperion, which offer BI platforms and CPM applications. Microsoft also will be able to compete with CPM-suite, pure-play vendors, such as OutlookSoft and Cartesis. The combination of Business Scorecard Manager and newly announced CPM applications will give Microsoft a potentially viable CPM suite, although Microsoft faces several challenges in bringing Office PerformancePoint Server 2007 to market.” en “PerformancePoint Server has good potential, but organizations should not defer CPM suite evaluations pending the availability of PerformancePoint Server”, ofwel potentieel goed product maar blijf er niet op wachten en start vandaag.

 

Gartner geeft nog enkele adviezen weg:

Geef CPM suites een hoge plaats op het prioriteitenlijstje van je organisatie. Als je nog geen project hebt, start vandaag!

Zorg dat je de rol van CPM in de context van Performance Management begrijpt. Gebruik de CPM applicaties om de relatie te leggen van executive niveau naar operationeel en functioneel niveau.

De meeste CPM initiatieven zijn financieel gedreven. IT kan (en moet) een belangrijke rol spelen in de verbreding van de horizon.

Houd de marktontwikkelingen bij, er worden veel nieuwe producten en modellen gelanceerd en er zullen veel overnames en consolidaties plaatsvinden.

 

Betsy's analyze (Gartner BI Summit 2007)

Mijn grote fan binnen Gartner op het gebied van Business Intelligence is zonder twijfel Betsy Burton. Deze “VP Distinguished Analyst”van Gartner schrijft regelmatig goede column en is goed thuis op het gebied van BI implementaties bij grote (Fortune 500) organisaties. Een van de inhoudelijke hoogtepunten van het congres was een ‘round-table-session’ met haar en vier andere mededeelnemers aan het congres.

 

Gartner publiseert periodiek de Hype Cycle voor BI. Dit is een overzichtelijke diagram met daarin de meeste emerging technologieën en de voorspelling wanneer deze zullen ‘hypen’ en wanneer ze tot common use zullen overgaan. Sommigen zullen dit eindstadium echter nooit bereiken. Persoonlijk ben ik blij dat voor “Spreadsheet-Based BI/CPM” bepaald is dat deze “obsolete before plateau” is. Hier staan Gartner en ik tegenover Microsoft. Immers, na een investering van wellicht 200.000,- euro voor een mooi glimmend datawarehouse, wil je toch geen Spreadsheet als front-end tool!

 

Bertsy is in haar eerste presentatie is ingegaan op de ontwikkelingen van Information Management tot 2012. Volgens haar vinden drie veranderingen plaats binnen het bedrijfs- en werkveld die van grote invloed zijn op de organisatie van de Business Intelligence en Informatie Management.

1.         Bedrijfsmodellen, meetwaarden en processen veranderen steeds sneller en worden steeds meer ‘event-oriented’ en onafhankelijker. Terwijl organisaties proberen meerdere strategieën en KPI’s te koppelen, worden ze door productontwikkelingen, de markt met haar nieuwe delivery modellen ingehaald. Met nieuwe partners, modellen en markten verandert de bedrijfsvoering continue. Organisatie moeten daarom meer investeren in het continue herdefiniëren van de bedrijfsprocessen met behulp van processpecialisten.

2.         De “consumerization” van IT vergroot de kracht van gebruikers om intuïtieve en niet complexe interfaces te eisen. Zoeken (Search), Instant Messaging interfaces en andere visuele toepassingen worden te gewoonste zaak van de wereld om toegang te krijgen tot informatie en applicaties.

3.         Met de komst van Service-Oriented Architecture (SOA), de diversiteit aan data, content, tooling en applicaties, wordt de business intelligence infrastructuur meer fijnmazig en complex. Het resultaat is dat organisaties continue te maken krijgen met een grotere hoeveelheid beschikbare data en applicatie en kwaliteitseisen.

 

Om te kunnen omgaan met bovenstaande trends zal een goede relatie tussen IT en de Business van steeds groter belang worden. Gartner benoemt deze verhoogde spanning tussen Business Users and IT Users. Volgend jaar zal blijken of de voorspellingen van Betsy en haar collega’s met de werkelijkheid overeenkomen. Ik ben er dan zeker ook weer bij!

 

 

Gartner Business Intelligence Summit 2007

Van dinsdag 30 januari tot en met donderdag 1 februari 2007 vond het jaarlijkse Gartner BI event plaats. Dit jaar in Londen. Dit evenement staat garant voor ‘state of the art’ sprekers en presentaties over de huidige en toekomstige trends en ontwikkelingen op het gebied van Business Intelligence.

 

Het evenement is verdeeld in vier tracks (en een virtueel track) die elk een belangrijke pijler binnen het vakgebied vertegenwoordigen. Aangezien in drie dagen ruim 40 presentaties zijn gegeven, en ik maar één track tegelijk kan volgen ben ik niet volledig.

 

Track 1 – Corporate Performance Management (CPM)

Track 2 – Business Intelligence

Track 3 – Datawarehousing

Track 4 – Data Integratie en Data kwaliteit

 

In een aantal posts zal ik het evenement samenvatten.

Welkom op mijn Blog

Hallo Wereld!