Zoeken in deze blog

woensdag 9 mei 2007

To excel with Excel

ex·cel  verb, -celled, -cel·ling.

–verb (used without object)

1. to surpass others or be superior in some respect or area; do extremely well: to excel in math.

–verb (used with object)

2. to surpass; be superior to; outdo: He excels all other poets of his day.

Bron: Dictionary.com Unabridged (v 1.1), Based on the Random House Unabridged Dictionary, Inc. 2006.

 

Sinds jaar en dag is het gebruik van Microsoft Excel vloeken in de kerk bij structurele informatievoorziening in organisaties (lees: BI). Niet zelden werd bij een nieuwe productpresentatie de ‘Export to Excel’-feature als noodzakelijk kwaad gepresenteerd. Excel was voor hobbyisten en niet voor de professional.

 

Wie kent niet de grote Excel goeroe in het bedrijf die los gaat op allerlei pivot-tables met verwijzingen naar andere rekenbladen en MS Access datasets en meer. Deze Excel bestanden worden dan door de organisatie gestuurd en iedereen wijzigt er iets in. En ja, als je op deze manier binnen een organisatie gaat rapporteren, weet niemand of de cijfers juist zijn.

 

Maar met de lancering van Office 2007 is Excel niet meer die spreadsheet applicatie zoals we die jaren hebben gezien. Excel is een rekenblad, geen database!

 

Een van de nieuwe services in office 2007 is Excel Services. Met Excel Services is het mogelijk om Excel sheets centraal op te slaan (in SQL Server). Het grote voordeel is dat het niet meer noodzakelijk is dat iedereen een eigen versie op zijn eigen computer heeft staan, tevens kunnen de Excel sheets op de server worden door gerekend en via het web en Excel (eventueel read only) bekeken worden. Als Excel gebruikt wordt in combinatie met SQL Server (Analysis Service), staat er geen data in Excel. Excel wordt alleen gebruikt als viewer op de data die is opgeslagen in SQL Server. Dit betekent dus geen lokale opslag van data en dat de data niet meer door iedereen gewijzigd kan worden. Kortom als Excel gebruikt wordt in combinatie met SQL server weet je zeker dat iedereen naar dezelfde (betrouwbaardere) data kijkt.

 

Geen opmerkingen: