Zoeken in deze blog

woensdag 2 mei 2007

Betsy's analyze (Gartner BI Summit 2007)

Mijn grote fan binnen Gartner op het gebied van Business Intelligence is zonder twijfel Betsy Burton. Deze “VP Distinguished Analyst”van Gartner schrijft regelmatig goede column en is goed thuis op het gebied van BI implementaties bij grote (Fortune 500) organisaties. Een van de inhoudelijke hoogtepunten van het congres was een ‘round-table-session’ met haar en vier andere mededeelnemers aan het congres.

 

Gartner publiseert periodiek de Hype Cycle voor BI. Dit is een overzichtelijke diagram met daarin de meeste emerging technologieën en de voorspelling wanneer deze zullen ‘hypen’ en wanneer ze tot common use zullen overgaan. Sommigen zullen dit eindstadium echter nooit bereiken. Persoonlijk ben ik blij dat voor “Spreadsheet-Based BI/CPM” bepaald is dat deze “obsolete before plateau” is. Hier staan Gartner en ik tegenover Microsoft. Immers, na een investering van wellicht 200.000,- euro voor een mooi glimmend datawarehouse, wil je toch geen Spreadsheet als front-end tool!

 

Bertsy is in haar eerste presentatie is ingegaan op de ontwikkelingen van Information Management tot 2012. Volgens haar vinden drie veranderingen plaats binnen het bedrijfs- en werkveld die van grote invloed zijn op de organisatie van de Business Intelligence en Informatie Management.

1.         Bedrijfsmodellen, meetwaarden en processen veranderen steeds sneller en worden steeds meer ‘event-oriented’ en onafhankelijker. Terwijl organisaties proberen meerdere strategieën en KPI’s te koppelen, worden ze door productontwikkelingen, de markt met haar nieuwe delivery modellen ingehaald. Met nieuwe partners, modellen en markten verandert de bedrijfsvoering continue. Organisatie moeten daarom meer investeren in het continue herdefiniëren van de bedrijfsprocessen met behulp van processpecialisten.

2.         De “consumerization” van IT vergroot de kracht van gebruikers om intuïtieve en niet complexe interfaces te eisen. Zoeken (Search), Instant Messaging interfaces en andere visuele toepassingen worden te gewoonste zaak van de wereld om toegang te krijgen tot informatie en applicaties.

3.         Met de komst van Service-Oriented Architecture (SOA), de diversiteit aan data, content, tooling en applicaties, wordt de business intelligence infrastructuur meer fijnmazig en complex. Het resultaat is dat organisaties continue te maken krijgen met een grotere hoeveelheid beschikbare data en applicatie en kwaliteitseisen.

 

Om te kunnen omgaan met bovenstaande trends zal een goede relatie tussen IT en de Business van steeds groter belang worden. Gartner benoemt deze verhoogde spanning tussen Business Users and IT Users. Volgend jaar zal blijken of de voorspellingen van Betsy en haar collega’s met de werkelijkheid overeenkomen. Ik ben er dan zeker ook weer bij!

 

 

Geen opmerkingen: