Zoeken in deze blog

woensdag 31 oktober 2007

Business Objects overgenomen - Cognos laatste der mohicanen?

Onlangs had ik een (overigens heerlijk) etentje met een select gezelschap Cognospartners op uitnodiging van Cognos. Karel Kinders had ons uitgenodigd om de overname van Business Objects door SAP eens onder de loep te nemen. Voorafgaand aan deze uitnodiging had ik niet stilgestaan bij het feit dat Cognos door de overname van BO een van de laatste “onafhankelijke” Business Inteligence vendors in Nederland is.Immers Hyperion en Brio zijn naar Oracle gegaan. Outlooksoft reeds eerder naar SAP en nu ook BusinessObjects. Microsoft is (nog) geen speler van format.
Staat Cognos nu in zijn hemd of juist als sterke onafhankelijke speler met eigen koers goed in de markt. Persoonlijk geloof ik sterk in de onafhankelijke positie. Cognos kan en moet op eigen kracht met een heldere strategie verder. Zij hebben goede producten en een juiste visie.
Het marktaandeel Cognos en BusinessObjects is samen goed voor 75% van de markt (al jaren 50%/50% verdeeld). De komende 12 maanden wordt het spannend. Lukt het BusinessObjects de overname door SAP in haar voordeel te gebruiken, of wordt het (zoals voorheen Crystal) een OEM op SAP en verliezen zij marktaandeel. En wat doen de medewerkers van BusinessObjects? Immers, SAP heeft een mooi nieuw pand aan de A2, maar dat evenaart niet de kleinschalige gezelligheid in Bilthoven.
Morgen is de Cognos klantendag, ik ga er heen om te zien welke boodschap men heeft.

Geen opmerkingen: