Zoeken in deze blog

maandag 15 oktober 2007

Kort verslag - Microsoft BI Conference - Dr. Robert Kaplan

De Microsoft BI Conference in het Hart van Holland (Nijkerk) is een druk bezocht event. Met name in de ochtend was de grote publiekstrekker Dr. Robert Kaplan, met zijn befaamde Balanced Scorecard en Strategymaps. Hij trok dan ook ruim anderhalf uur uit om deze theorie (waarbij hij meermaals het 10 of zelfs 15-jarig bestaan roemde) uiteen te zetten.
Helaas dus niets nieuws onder de zon, maar een (operechte) oproep om meer energie te besteden aan de lange termijn visie en strategie, naast de dagelijkse ‘waan van de dag’ en de bijbehorende brandjes.
Een (nauwelijks) innovatieve optie was de introductie van de CSMO (CxO) voor Strategy Management. Een persoon, direct gelieerd aan de CEO die zich in de dagelijkse gang van zaken bezighoudt met het onder de aandacht brengen van de corporate of BU-strategie.
Om Kaplans voorbeeld te gebruiken: Een medewerker moet op 3 vragen het antwoord hebben bij het zien van de Strategy Map van zijn/haar onderneming:
1. Hee, dit is onze Strategy Map
2. Kijk, als ik de Map zo houd, dan kan ik toelichten wat de filosofie erachter is.
3. Met zijn/haar vinger aanwijzend; mijn werkzaamheden passen binnen dit proces.
Resume, een interessante ervaring om ‘the man behind the scorecard’ eens op het podium te zien spreken. Maar helaas, zoals bij vele goeroe’s uit de jaren ‘80 en ’90 is de echte glans er een beetje af. Kaplan presteert ongetwijfeld goed als consultant in uw organisatie, maar wel op basis van ‘proven techniques’.

1 opmerking:

Anoniem zei

De presentatie van Macaw was erg interessant, mn. de integratie met office 2007 en de laagdrempeligheid van data-mining in combinatie met excel. Bijzonder is en blijft het conceptmatige denken en 'lessons learned' van MS wat ook hier weer aandacht krijgt. Integratie met office is the spinal cord van de BI suite.

Voor vervolg : op 16 januari een technet data-mining sessie om lekker na te smullen!