Zoeken in deze blog

woensdag 30 juni 2010

Data Governance: Manage your Business Context

“Cheshire-Cat,” said Alice, “please could you tell me which way I should go?”

“That depends on where you way to go,” the Cheshire-Cat answered

“I don’t really care,” said Alice

“Well it doesn’t matter then, does it?”the Cheshire-Cat said.

Data Governance is ‘emerging’. Bij Kadenza hanteren we de aanpak van Jim Harris (TIP: blog op: www.ocdqblog.com) die samen met anderen tot een eenvoudige aanpak voor de inrichting van het Data Governance vraagstuk komt. Centraal bij de aanpak is het op gang brengen van het vliegwiel om structureel te werken aan verbeteringen van je begrip over de data. ‘Manage Your Business Context’ is een actieve titel. Governance is daarmee ook een combinatie van zaken en geen tool of techniek. Het gaat om structuur, processen en relaties of relatiemechanismen.

  • Structuur: inrichting van stuurgroep, governance committee (CIO aan boord, rollen en verantwoordelijkheden, etc.)
  • Processen: besluitvorming, prioriteiten en meten en monitoring (Informatieplanning, Scorecards, SLA’s, etc.)
  • Relaties: stakeholders, strategische dialoog en kennisdeling (actieve participatie, samenwerking, belonen en waarderen, business/IT co-location)

Rol van de Data Steward

Reeds jaren probeert men de ‘kloof’ tussen Business en IT te beslechten. Dit blijkt binnen het vak van informatievoorziening het grootste obstakel te zijn. Technisch innoveren we steeds verder, maar de ‘gap’ tussen de dataproducent (IT) en afnemer (eindgebruiker) lijkt onoverbrugbaar. Data Stewards hebben een belangrijke rol in de definitie van de data en worden (gelukkig) veelal vanuit de business betrokken bij BI initiatieven, maar sturen op je bedrijfsprocessen is vaak systeem overstijgend en dus zal een Data Steward ook in conflict met de informatieafnemer zijn, omdat de Steward slechts verantwoordelijk is voor de data uit een systeem.

(onder handen….)

Geen opmerkingen: