Zoeken in deze blog

donderdag 17 juni 2010

Wat is Data Government?

Data Governance is opkomend binnen de wereld van Business Intelligence en information delivery. Data Governance brengt data kwaliteit, data management, business process management en risicomanagement rondom de verwerking van gegevens in een organisatie bij elkaar. Met data governance, zijn organisaties in staat een positieve invloed uit te oefenen op de processen en methoden die worden gebruikt, door hun data stewards, bij het verwerken van hun data.

Data Governance is een set van processen die ervoor zorgt dat belangrijke gegevens formeel worden beheerd binnen de gehele onderneming. Data Governance zorgt ervoor dat gegevens kunnen worden vertrouwd en dat mensen verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor eventuele nadelige gebeurtenissen door een lage datakwaliteit.

Data Governance beschrijft ook de ontwikkeling in de manier van denken binnen een bedrijf door het opzetten van processen voor de omgang met informatie. Hierbij is de scope de hele organisatie. Het gaat over de inzet van technologie als dat nodig isom het proces te ondersteunen. Als bedrijven willen, of verplicht zijn, om controle over hun gegevens te krijgen, deelt Data Governance de juist bevoegdheid uit, worden processen opgezet en wordt de hulp ingeschakeld van technologie om dit te bereiken.

Er zijn een aantal (vaak aangehaalde) standaard definities voor Data Governance. (1) Data Governance is een kwaliteitscontrole voor de beoordeling van beheren, gebruiken, verbeteren, toezicht, handhaving en bescherming van organisatorische informatie. (2) Het is een systeem van rechten en verantwoordelijkheden voor informatie-gerelateerde processen, uitgevoerd volgens de afgesproken modellen waarin wordt beschreven wie welke acties kan nemen en met welke informatie, en wanneer, onder welke omstandigheden en met behulp van welke methoden.

Definitie en Doelstelling van Data Governance

In mijn defintie omvat Data Governance de mensen, processen en informatie technologie, vereist om een consistente en correcte afhandeling van de gegevens binnen een organisatie, met inbegrip van deze doelstellingen:

·          Vergroting van het vertrouwen in de besluitvorming

·          Het verminderen van het risico op boetes van de regelgevende instanties (SOX, Basel II, etc.)

·          Verbetering van de beveiliging van gegevens

·          Het maximaliseren (van de mogelijkheden) van het genereren van inkomsten uit / met de gegevens

·          Verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van informatie is belegd

Business drivers voor Data Governance

Hoewel data governance-initiatieven bij voorkeur zouden moeten voortkomen uit de wens om de data kwaliteit te verbeteren, zijn ze vaker gedreven door externe regelgeving. Voorbeelden van deze voorschriften zijn bijvoorbeeld Sarbanes-Oxley, Basel I, Basel II, HIPAA, en een aantal data privacy reglementen.

Ten tweede leidt de alsmaar groter wordende brei van van standaarden, regels en normen tot grote uitdagingen voor data governance professionals. Met name wanneer meerdere regelgevingen naast elkaar worden beheerd, of die elkaar zelfs overlappen. Organisaties lanceren ook dan vaak data governance initiatieven om deze uitdagingen aan te pakken.

Data governance-initiatieven hebben tot doel kwaliteit van de gegevens te verbeteren door toewijzing van een team dat hiervoor verantwoordelijk is en voor de nauwkeurigheid van data, de toegankelijkheid, de consistentie en de volledigheid en eventuele andere eisen. Dit team bestaat meestal uit gemandateerd leiderschap (business executive), projectmanagement, afdeling/unit- managers en data stewards. Het team kent meestal een of andere vorm voor het bijhouden en verbeteren van corporate data en tools voor data mapping, profiling, cleansing en monitoring.

Data governance-initiatieven zijn gericht op het bereiken van een aantal doelstellingen, waaronder betere zichtbaarheid op interne en externe klanten (zoals supply chain management), naleving van de regelgeving, verbetering van de operatie na snelle groei of fusie.

Veel data governance-initiatieven zijn ook geïnspireerd door pogingen uit het verleden om de kwaliteit van informatie te verbeteren op afdelingsniveau, wat leidt tot incongruente en overbodige data processen. De meeste grote bedrijven hebben een groot aantal applicaties en databases die niet gemakkelijk informatie te delen. Daardoor hebben kenniswerkers binnen grote organisaties vaak geen toegang tot de informatie die ze nodig hebben om hun werk doen. En als ze wel toegang hebben, kan de kwaliteit van de gegevens slecht zijn. Door het opzetten van een data governance proces Corporate Data Authority, kunnen deze problemen worden verholpen.

De implementatie van een Data Governance initiatief variëert in omvang en oorsprong. Soms zal een project het mandaat hebben voor een hele onderneming, soms is het mandaat beperkt tot een pilot project of beperken projecten zich in reikwijdte en de doelstellingen gericht op het oplossen van zowel bestaande problemen of het creëren van meer waarde. Soms wordt een initiatief laag in de hiërarchie van de organisatie ingezet, om waarde aan te tonen aan potentiële sponsors hoger in de organisatie.

(bronnen o.a. Wikipedia, www.datagovernance.com, www.information-management.com, www.initiate.com)

 

Geen opmerkingen: